Ada perbezaan khasiat makan telur ayam kampung dan telur biasa, kongsi doktor ini


 

Semua sedia maklum, telur ayam adalah makanan yang mempunyai pelbagai khasiat dan baik untuk kesihatan.

Telur adalah makanan paling mudah didapati bagi sumber protein yang tinggi untuk mengekalkan nutrisi dalam tubuh badan manusia.

Jadi tidak menghairankan ia menjadi pilihan utama para pelajar asrama dan universiti termasuk mereka yang tengah kekurangan wang. Juga sumber utama bagi mendapatkan makanan berzat tinggi sambil boleh berjimat. Maka itu juga menjadi sebabnya ramai orang mudah naik angin apabila telur tiada atau kurang di pasaran.

Gambar Hiasan / Pixabay

Terdapat pelbagai jenis telur di pasaran untuk dipilih oleh pengguna, seperti telur omega, telur organik, telur ayam kampung dan lain-lain. 

Jenis telur ini juga mengandungi khasiat yang berbeza, dan tahukah anda terdapat perbezaan khasiat antara telur ayam kampung dan telur biasa?

Gambar Hiasan / Pixabay

Menerusi perkongsian Dr Suhazeli Abdullah dalam satu hantaran di Facebook, beliau mendedahkan khasiat pertama telur ayam kampung ialah ia mampu menguatkan tenaga batin.

“Pengkaji dari Norway pada tahun 1997 telah membuat kajian memakan telur yang telah disenyawakan (fertilized egg) boleh meningkatkan tenaga batin lelaki. Kajian ini diambil dari ayam kampung di Norway tetapi bukan di Malaysia dan kajian ini ada sedikit berat sebelah serta jumlah sampel kajian sedikit sahaja,” tulisnya.

Facebook

“Khasiat kedua ialah telur ayam kampung mempunyai kelebihan zat vitamin A, E, Omega-3 dan beta karotin. Kolesterol dan lemak tepu juga jauh berkurang berbanding telur biasa,” jelas Dr Suhazeli.

Semoga perkongsian Dr Suhazeli memberi manfaat dan menambah pengetahuan anda. Jadi makanlah telur ayam kampung demi kebaikan dan peningkatan tahap kesihatan anda.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post