Panduan Jitu Pilih Minyak Pelincir Kereta


 

Ramai yang masih tidak tahu cara memilih minyak pelincir yang betul. Sebenarnya kesemua minyak pelincir yang dikeluarkan oleh sesuatu syarikat adalah baik untuk kenderaan. Namun, oleh kerana ketidakcukupan ilmu tentang kesesuaian minyak ini telah menyebabkan kerosakan enjin dalam jangka masa yang panjang.

Perkara tentang pemilihan minyak pelincir kenderaan sering dianggap remeh. Jika pemilihan minyak yang tidak bersesuaian, ia akan memberikan kesan kepada jangka hayat enjin kenderaan anda!

Bersama ini dikongsikan panduan dalam memilih minyak pelincir kenderaan;

1. Lihat simbol pecahan yang menunjukkan bahawa minyak tersebut telah diuji dan memenuhi standard American Petroleum Institute (API). Di samping itu, terdapat 2 penilaian pada bekas minyak enjin. Perkhidmatan Standard API – Samada SL/SM/SN. ”SN” merupakan piawaian yang terbaru dalam standard API. (SN) ini sebenarnya merujuk kepada sekumpulan ujian makmal enjin, termasuk siri terbaru untuk kawalan deposit suhu tinggi.

2. Pilih kelikatan (ketebalan) yang sesuai untuk suhu kenderaan anda .(semak manual book kereta anda!) Tapi sebenarnya banyak lagi info yang perlu kita tahu. Di atas ini adalah label yang anda akan dapati di setiap bekas minyak enjin bereputasi. Sebagai contoh : Donut API di sebelah kanan atas memberitahu anda jika minyak memenuhi perkhidmatan standard semasa SN (C bagi enjin diesel). Ia juga menunjukkan nombor SAE (Persatuan Jurutera Automotif) kelikatan menunjukkan minyak tersebut telah lulus ujian Resource Conserving. Simbol pecahan di sebelah kiri atas pula menunjukkan bahawa minyak tersebut telah lulus ujian yang disenaraikan oleh API untuk enjin petroleum.

Kepentingan Minyak Pelincir Kepada Enjin

Tanpa minyak untuk melincirkan dan menyejukkan bahagian yang bergerak, memastikan kebersihan dan membantu gerakan piston dalam silinder, enjin hanya boleh beroperasi beberapa saat sahaja. Jadi, minyak enjin adalah amat penting!

Minyak pelincir adalah sangat penting dan sudah tentu ramai yang inginkan kualiti dengan harga yang murah. Jadi pilihlah minyak yang menepati piawaian dan pilihlah yang sesuai untuk cara pemanduan masing-masing.

Viscosity atau Kelikatan

Kelikatan (rintangan bendalir mengalir) diukur pada suhu 0° F yang diwakili oleh nombor sebelum “W” (Winter) dan pada suhu 212° F , untuk nombor selepas W (Ini adalah piawaian antarabangsa). Oleh itu, minyak 10W-30 mempunyai kelikatan yang kurang apabila sejuk dan panas daripada 20W-50. Minyak enjin menipis kerana ia panas dan pekat apabila ia menyejuk. Semakin tinggi nilai nombor selepas W, minyak tersebut lebih tahan kelikatannya. Sebagai contoh, 10w40 adalah lebih baik dari 10w30 dan 20w50 lebih baik dari 15w40.

Pada takat akhir suhu rendah, minyak perlu tahan dari menjadi terlalu likat supaya ia mengalir dengan lebih mudah pada semua bahagian-bahagian yang bergerak di dalam enjin. Juga, jika minyak terlalu likat, enjin memerlukan lebih banyak tenaga untuk menghidupkan crankshaft, yang sebahagiannya tenggelam dalam takungan minyak. Ketebalan yang berlebihan boleh membuatkan lebih sukar untuk memulakan enjin, yang mengurangkan ekonomi bahan api. Minyak 5W biasanya apa yang disyorkan untuk kegunaan musim sejuk. Walau bagaimanapun, minyak sintetik boleh diadun untuk mengalir dengan lebih mudah apabila sejuk, jadi minyak synthetic boleh lulus ujian yang memenuhi standard 0W.

Bila enjin beroperasi, minyak menjadi panas. Nombor kedua dalam kedudukan kelikatan – sebagai contoh “40” pada 10W-40 – menunjukkan bahawa minyak akan kekal likat pada suhu yang tinggi berbanding dengan nombor yang lebih rendah, contoh – “30” pada 10W-30. Apa yang benar-benar penting ialah anda perlu menggunakan kelikatan minyak yang disarankan di dalam “manual owner book” kenderaan anda.

Kenapa Terdapat Banyak Jenis Minyak Pelincir Di pasaran?

Di kedai alat ganti yang menjual minyak ini sering dilabelkan untuk jenis tujuan tertentu. Contohnya : Enjin berteknologi tinggi, kereta baru, perbatuan yang lebih tinggi, SUV dan Heavy-duty/off-road. Anda akan dapati terdapat pelbagai pilihan kelikatan. Anda boleh melihat terdapat minyak dalam kelas Energy Conserving, yang bermaksud minyak tersebut telah lulus ujian makmal. Dan yang terbaru dalam piawaian ialah Resources Conserving. Klasifikasi ini tidak semestinya menjamin penjimatan bahan api, tetapi pengeluar-pengeluar minyak terkemuka biasanya mempunyai beberapa label khas untuk keluaran mereka sebagai kelebihan.

JENIS MINYAK PELINCIR KENDERAAN

1. Premium Conventional Oil
Ini adalah standard minyak untuk kereta baru. Pengeluar kereta biasanya menentukan minyak 5W-20 atau 5W-30, terutamanya untuk suhu yang lebih rendah, dengan minyak 10W-30 sebagai pilihan, terutamanya untuk suhu ambien yang lebih tinggi. Ketiga-tiga penilaian ini meliputi hampir setiap kenderaan ringan di jalan raya. Yang lebih penting, tukar minyak dan penapis minyak dengan kerap setiap 5,000KM setiap 4 bulan sekali adalah lebih baik. Paling minimum sebenarnya adalah dua kali setahun. Terdapat sesetengah kereta baru sekarang mempunyai penunjuk elektronik minyak. Jadi pastikan perubahannya tidak melebihi amaran.

2. Full Synthetic Oil
Minyak ini dibina bagi enjin yang berteknologi tinggi. Chevy atau Mercedes-Benz menggunakan sintetik penuh. Jika minyak ini lulus ujian khas yang ketat, yang ditunjukkan oleh perlabelan mereka (Rujuk pada laman API) bermakna mereka mempunyai prestasi yang unggul dan tahan lama dalam semua bidang kritikal dari indeks kelikatannya. Ia mempunyai aliran yang lebih baik pada suhu yang rendah dan dapat mengekalkan daya pelinciran pada suhu yang tinggi. Tetapi kenapa tidak semua orang menggunakan minyak ini? Jawapannya ialah kerana minyak ini mahal dan bukan menjadi keperluan bagi enjin mereka. Mungkin terdapat beberapa ciri yang enjin kereta anda perlukan tetapi tidak ada pada minyak sintetik. Sekali lagi, ikutilah manual kereta anda!

3. Synthetic Blend Oil
Jenis minyak ini mempunyai dos minyak sintetik yang dicampurkan dengan minyak organik, dan secara keseluruhannya dirumus untuk memberi perlindungan untuk beban yang agak berat dan suhu yang tinggi. Secara amnya, minyak ini agak lambat meruap, jadi kehilangan minyak dapat dikurangkan (menjadikan penjimatan bahan api yang lebih efisen). Minyak ini popular di kalangan pengguna trak pickup / SUV / MPV yang inginkan perlindungan kerana angkutan beban yang berat. Dalam perbandingan harga juga, minyak ini jauh lebih murah dari fully synthetic & hanya lebih beberapa ringgit dari minyak konvesional premium.

4. Higher Mileage Oil
Kenderaan hari ini tahan lebih lama, dan jika anda menggunakan kereta pada mileage yang sangat tinggi, terdapat satu lagi pilihan minyak yang dirumus khas. Hampir 2/3 kenderaan sekarang mempunyai mileage yang melebihi 250,000 KM pada odometer. Jadi penyelidik minyak telah mengenal pasti bahawa ini menjadi satu kepentingan kepada pelanggan dan mengeluarkan minyak ramuan khas untuk pengguna kenderaan high mileage. Apabila kereta telah agak berusia, berkemungkinan akan terlihat titisan minyak hitam dari kereta anda. Ini menunjukkan bahawa anda perlu topup minyak enjin lebih dari kereta baru. Crankshaft seal pula mungkin sudah keras, hilang fleksibiliti dan akan bocor (biasanya pada suhu rendah) dan berisiko retak. Minyak High Mileage ini telah direka dengan formula bahan perapi yang mengalir ke liang-liang bocor bagi mengembalikan bentuk dan meningkatkan fleksibiliti. Minyak ini juga mungkin mempunyai dos bahan tambahan antiwear yang lebih tinggi untuk memanjangkan hayat penggunaan.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post