Bila si puteh jadi harapan pemilik sebagai penangkap tikus, tapi dia pula meraung minta tolong pintu dapur dibuka sebab takut


 

Kata kebanyakan orang secara semula jadinya, haiwan peliharaan kucing bernaluri pemburu jadi pemilik menyayanginya bukan semata kerana si bulus itu comel, tetapi dia juga mempunyai tugas sebagai penangkap tikus dan lain-lain.

Namun sesuai dengan peredaran zaman, kebanyakan makhluk tidak kira manusia mahupun haiwan hari ini kian menjadi manja dan tidak lagi kisah dengan peranan masing-masing.

Facebook

Contohnya, tugas sebagai penangkap tikus tidak lagi diberikan bulat-bulat kepada kucing kerana ada antara mereka hanya mahu digelar si comel yang manja, senang-lenang makan tidur dan tidak boleh diharap.

Seperti si puteh dalam rakaman video tular di platform media sosial di China ini.

Facebook

Dalam paparan video berdurasi 24 saat perkongsian di Facebook itu, kelihatan pemilik dan kucing berwarna putih gebu comel berada di dalam dapur untuk menangkap seekor tikus yang menceroboh.

Facebook

Pemilik memegang penyapu untuk membunuh tikus itu sambil meminta kerjasama si puteh untuk menangkap dengan kaki berkuku tajamnya yang tangkas dan taringnya yang garang.

Malang terjadi sebaliknya, apabila si tikus itu mengejar si puteh dan dia menggunakan kaki berkuku tajamnya untuk melompat dan berpaut di tepi pintu dan mulutnya terbuka menunjukkan taring sambil mengeluarkan suara ngiau meraung.

Facebook

Rupanya si puteh jadi takut, dengan tangkas cuba meminta tolong supaya pintu dapur boleh dibuka dan dia dapat keluar dari situ.

Sambil pemilik kelihatan di belakangnya sedang bersungguh-sungguh untuk menangkap dan menghapuskan tikus yang seekor itu.

Facebook

Baru seekor tikus, kucing putih sudah takut. Macam mana reaksinya bila berdepan beberapa ekor tikus agaknya ya?

Memang si puteh tidak boleh diharap, penakut tikus lagi ada..

Tonton video di sini.

sumber ; era baru

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post