Tiba-tiba Tak Boleh Berjalan Lepas Suka Asyik Letupkan Leher Dengan Kuat. Doktor Sahkan Lelaki Ini Diserang StrokSudah menjadi tabiat para lelaki dan wanita yang gemarkan melakukan senaman regangkan leher, senang kata untuk hilangkan stress penat bekerja seharian. Tetapi pernah tak anda terfikir akan kesannya jika anda melakukan dengan kerap? Hal ini berlaku pada seorang lelaki dari Oklahoma, Hader yang terpaksa bergegas ke hospital setelah dia melakukan rengangan leher beberapa kali menggunakan tangan.

Hati-hati kepada siapa yang suka letupkan leher tu..

Hanya kali ini, dia mendengar ‘pop’ yang kuat dan merasa sesuatu yang tidak kena. Selepas itu, bergesa-gesa memeriksa sama ada dia terkena str0k atau tidak. Namun lepas daripada itu, dia perasan yang dia tidak dapat berjalan dengan lurus.

Ketika ayah mentuanya membantu membawa ke hospital, keadaannya semakin teruk kerana dia tidak dapat berjalan sama sekali. Selesai urusan pemeriksaan CT Scan, tiada pend4rahan di ot4knya tetapi doktor mengesahkan bahawa dia mengalami str0k dan dia perlu mengambil ubat untuk mengaktifkan semula tisunya.

Hader bernasib baik kerana masih hidup dan dalam beberapa minggu dia boleh berjalan semula tetapi masih tidak dapat mengawal keseimbangan dan kesukaran mengendali pergerakan sebelah kiri tangannya.

Jika anda mahu merengangkan leher, jangan terlalu kuat dan pusingkannya. ia mungkin berisiko untuk anda mendapat str0k sebelah badan. Sumber: Odditycentral via siakapkeli

Ini info tambahan yang dapat kami cari. Tajuk ‘Mel3tup-l3tupkan tulang belakang anda itu sebenarnya b4haya!’

Bagi sesetengah orang, terasa puas bila dapat meletupkan tulang belakang, jari tangan, jari kaki atau sendi tertentu. Bunyi “pop” itu saja sudah melegakan, apatah lagi rasa s4kit yang ada tadi tiba-tiba hilang terus.

Tapi, tak semua benda yang buat anda puas itu bagus untuk anda. Begitu juga dengan perbuatan mel3tupkan tulang belakang, jari tangan, jari kaki atau sendi tertentu ini.

Apabila anda mel3tup-l3tupkan tulang dan jari itu, anda sebenarnya bukan sedang m3letupkan ia pun. Semuanya melibatkan maneuver yang akan memberi bunyi popping seakan bunyi mel3tup, kata Dr Charla Fisher, seorang pakar bedah tulang belakang di NYU Langone Health.

Maneuver ini boleh dipusing, dibengkokkan ke hadapan atau disandarkan ke belakang. Bunyi popping yang anda dengar itu adalah pergerakan udara dalam poket sendi. Maksudnya di sini, bukan perbuatan mel3tupkan tulang belakang, jari kaki atau jari tangan yang akan “meredakan” kes4kitan anda, tapi ia sebenarnya tugas maneuver!

Menurut Dr. David W. Flatt pula, pakar ortopedik di St. Charles, apabila anda rasa ingin m3letupkan tulang belakang, ia mungkin sebab sendi anda tidak selaras dan ia menjejaskan kawasan di sekelilingnya.

Hal ini boleh menyebabkan otot-otot menegang. Apabila anda menggerakkan sendi, barulah otot ini tidak terlalu menegang. Namun, mel3tupkan tulang belakang ada buruknya!

Secara umumnya, menurut Dr. Flatt, perbuatan mel3tupkan tulang belakang tidaklah terlalu berisik0, namun itu jika ia dilakukan oleh pakar. Risik0 yang paling bahaya melibatkan perbuatan ini ialah kita terlalu kerap meletupkan sendi dengan sendiri, dan ia boleh mencetuskan hiperm0biliti pada sendi.

Maka, sendi tersebut boleh menjadi lebih sakit dan menegang. Perbuatan meletupkan tulang belakang juga boleh dilakukan dengan salah dan keterlaluan sehingga mampu menyebabkan terseliuh.

Sama juga dengan perbuatan meminta sesiapa tolong “memijak” anda jika anda sakit belakang. Perbuatan ini membuatkan berat tertentu membebankan bahagian badan hingga ia boleh menyebabkan kecederaan otot belakang, patah tulang belakang atau kecederaan organ perut/pelvis!

Oleh sebab kita tidak tahu apa yang terjadi dalam badan kita, sebab itu adalah lebih baik jika perbuatan ini hanya dilakukan pakar.

Jadi, adakah anda tidak boleh meletupkan tulang belakang lagi sekarang? Jawapannya, ya. Anda harus mengelak risiko yang dinyatakan di atas dan merujuk pakar jika anda kerap sakit tulang belakang atau sebagainya. Pakar akan melakukan pemeriksaan lanjut pada anda.

Namun, ini tidak bermaksud anda tak boleh langsung meredakan kesakitan yang anda rasa. Pakar berpendapat, anda boleh menggunakan pek sejuk atau panas untuk memberi tekanan pada kesakitan yang dirasai.

Anda juga boleh melakukan senaman regangan dengan bantuan pakar terapi fizikal atau guru yoga. Menurut pakar lagi – “Berbaring terlentang dengan membengkokkan lutut dan membiarkan lutut terjatuh dengan sendiri di sebelah bahagian adalah salah satu senaman regangan yang boleh merawat sakit belakang.”

Untuk hasil yang lebih baik, jangan terburu-buru melakukannya. Meletupkan tulang belakang hanyalah penyelesaian jangka pendek. Meregangkan bahagian yang sakit juga merupakan penyelesaian sementara sahaja.

Penyelesaian jangka panjang yang bagus ialah anda melakukan senaman regangan selama 5 minit setiap hari untuk membantu tulang belakang anda dari mengalami cramping.

Sumber rujukan: Yahoo! & theAsianparent Malaysia

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post