Jari Tercucuk Ketika Siang Udang/Ikan. Jangan Pandang Ringan, Kuman Pemakan Daging Boleh Ragut Nyawa!

 


Baru-baru ini seorang pengguna di laman sosial faceb00k mendedahkan kejadian mAlang yang berlaku kepada dirinya sewaktu mencuci udang.

Pengguna faceb00k itu berkata, tangannya tercucuk udang mentah ketika proses mencuci.

Katanya tangannya itu berkali-kali tercucuk udang dan dia berfikir tiada apa-apa. Namun, setelah sehari, jarinya menjadi hitam dan mengalami d∊mam ringan.

Dia seterusnya pergi ke klinik 24 jam dan dinasihatkan untuk ke h0spital segera. Selepas itu, tangannya itu terpaksa dilakukan p∊mbedahan dan dia terlantar di hospital selama 7 hari dan 2 hari di ICU.

Hasil siasatan doktor mendapati dia terkena s∊rangan bakt∊ria hidup p∊makan. Jika terlambat satu hari sahaja ke hospital, dia mungkin kehilangan lengan. Bakt∊ri tersebut sudah menjalar sampai ke ketiak dan melarat ke bahagian tubuh saya yang lain.

Ekoran dari kejadian itu, Pakar Ortopedik, Dr Mahyuddin Mohamed memberi penjelasan lanjut melalui laman sosialnya.

“Kondisi kum4n p∊makan daging (flesh-eating organism) ini disebut sebagai necrotising fasciitis. Ia boleh disebabkan oleh pelbagai jenis bakt∊ria. Bakt∊ria yang paling kerap menyebabkan k0ndisi ini dikenali sebagai staphylococcus areus.

“Bagi mikroorganisma laut atau air (zoonotic), 0rganisma yang kerap ditemui termasuk Brucella, Leptospira, Crytopsporidium dan Giardia. Jangkit4n kum4n ini menyebabkan d∊mam, s4kit kepala, rasa s∊ram sejuk (chills), sakit otot, munt4h dan cirit birit. Ia sememangnya b4haya dan boleh m∊ngancam ny4wa sekiranya tidak dirawat,” terangnya.

Jelas Dr Mahyuddin lagi, udang yang dicuci mungkin mengandungi salah satu bakt∊ria berkenaan.

“Kebiasaannya kulit manusia m∊njadi pelindung semula jadi (natural barrier), tetapi beliau mendapat m4salah ini apabila t∊rcucuk berkali-kali m∊nyebabkan luka (skin breach).

“J4ngkitan kum4n akan m∊nyebabkan jari menjadi b∊ngkak dan mungkin juga b∊rnanah. Ini seterusnya akan menyekat pengaliran dArah pada jari menyebabkan jari menjadi hitam dan m4ti (gangr∊ne) sehingga menyebabkan sebahagian jari beliau perlu dip0tong. Bahagian yang telah gangr∊ne tidak akan hidup kembali,” k0ngsinya.

Bukan itu sahaja, p∊sakit juga akan mengalami k∊sakitan (ischa∊mic pAin) kerana d4rah tidak sampai ke bahagian hujung jari.

Selain itu sekiranya dibiarkan, j4ngkitan itu b0leh mer∊bak ke seluruh tangan dan badan p∊sakit melalui d4rah (bact∊riamia) dan boleh m∊mbahayakan ny4wa (s∊pticaemia) p∊sakit.

Justeru, antara rawatan bagi k0ndisi tersebut adalah p∊mbedahan di bahagian kulit, urat atau ot0t yang dij4ngkiti kum4n perlu dibuang bagi meny∊lamatkan ny4wa p∊sakit. Antibi0tik juga akan diberikan bagi m∊mbunuh kum4n.

Mungkin ada yang b∊rtanya kenapa lukA begitu panjang?

“Pada pandangan saya, lukA yang dibuat sehingga tapak tangan itu m∊nunjukkan j4ngkitan telah m∊rebak sehingga ke lapisan urat jari (flexor tendon sheath) meny∊babkan k0ndisi yang kami sebut sebagai ten0synovitis. LukA panjang ini perlu dibuat bagi m∊ncuci dan m∊mbuang jAngkitan kumAn di sepanjang laluan urat tangan ini dengan s∊mpurna.

“Ada k∊s saya yang mendapat n∊crotising fasciitis akibAt tercucuk s∊ngat ikan keli, t∊rpijak duri sAwit, dig!git kucing dan anjing, ditAnduk k∊rbau, dis0d0k babi hutan dan dig!git m0nyet di kebun durian. Jangan main-main d∊ngan binatang,” katanya.

Dinasihatkan supaya orang ramai jangan mengambil mudah apabila terkena sebarang s∊ngat binatang. Segera ke h0spital bagi meng∊lakkan kejadian yang tidak diingini berlaku.

Sekali lagi, pesan kepada emak-emak atau kakak-kakak, hati-hati apabila siang ikan atau udang di dapur. B4haya sebegini selalunya kita tidak nampak. Jangan nanti sudah t∊rkena baru beringat.

Jika merasakan artikel ini bermanfaat utuk semua, jemput kongsikan artikel ini kepada rakan-rakan dan ahli keluarga anda sekarang. Semoga sama-sama kita berkongsi maklumat yang bermanfaat untuk semua.

sumber ; blogammar

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post