Gadis Kecil Bukan IsIam Ini Sedang Berjalan Dan Tiba-Tiba Langkah Terhenti Bila Terdengar Azan Dan Ini Apa Terjadi Selepas Itu

 


SETIAP hari azan dikumandang terutama di negara yang majoriti penduduknya beragama Islam sebagai tanda masuknya waktu solat. Di sebalik kemerduan azan, ada misteri dan keistimewaannya yang tersendiri, sehingga bagi muazin (orang yang menyerukan azan), Allah SWT telah menjanjikan ganjaran pahala kepadanya.

Kalimah penyeru (muazin) yang mengandungi kehebatan lagi menakjubkan telah tertanam dalam jiwa setiap Muslim, sehinggakan seusai laungan azan, seluruh tubuh serta pancaindera kita bergerak untuk menunaikan ibadat solat.

Menurut fakta, kebanyakan bukan Muslim menerima hidayah Ilahi setelah mendengar azan. Biarpun tidak memahami maksudnya, namun mendengarkannya sahaja telah menggetarkan hati, sekali gus menyentuh jauh di sudut hati nurani.

Seakan fitrah Islam dalam diri mereka dibangkitkan melalui alunan suara azan tersebut.

Kementerian Urusan Agama Tvrki pernah menyatakan sekurang-kurangnya 634 orang telah memeluk Islam pada 2011, termasuk 407 wanita, yang rata-rata mereka berusia antara 30 hingga 35 tahun.

Malah mereka berasal daripada pelbagai bngsa J3rman, M4ldive, Bel4nda, Per4ncis, Ch1na, Br4zil, Amrka Syrkat, Rvmania, Est0nia dan lain-lain dan merupakan pelancong yang sedang melancong ke Tvrki.

Di Tvrki sendiri, sekurang-kurangnya 14 orang memeluk agama Islam pada empat tahun terakhir, termasuk 10 wanita.

Mufti kota Kayseri, Syeikh Ali Marasyalijil berkata, umumnya mereka masuk Islam setelah tersentuh mendengar alunan azan.

Chauncey L. Hawakins dari Amrka Syrkat mengakui pengislamannya bertitik-tolak selepas mendengar azan ketika berkunjung ke Abu Dhabi, Emeriah Arab Bersatu.

Hakikatnya, penghijrahan akidah asbab daripada alunan azan memang berlaku.

Video dibawah menunjukkan seorang gadis kecil sedang berjalan jalan di salah sebuah gedung pasaraya di Dubai dan ketika itu azan berkumandang dan gadis ini secara tiba tiba terhenti langkahnya. Dia mula mencari dimana datang bunyi azan tersebut dan dia bertanya kepada ibunya bunyi apa yang merdu sekali itu.

Lihat Video:

Ibunya memberitahu itu azan untuk memanggil orang islam pergi solat. Subhanallah, lihat bagaimana kemerduan azan mampu menyelami hati seorang kanak kanak yang tidak pernah mengenali apa itu Islam.

Sumber: myinfomaya

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post