Ayam Jantan Disaman Hanya Kerana Berkokok Setiap Pagi


 

Sudah ciptaan Tuhan ayam jantan hidupnya berkokok di pagi hari bukan? Namun baru-baru ini seekor ayam jantan dari Paris dikenakan saman hanya kerana dia berkokok setiap pagi!

Ayam jantan yang diberi nama Maurice itu cukup dikenali di kawasan Saint-Pierre-d’Oleron, Paris. Ini kerana bunyi kokokannya setiap pagi di kawasan itu seolah jam loceng yang mengejutkan penduduk di sekitar.

Rimas dengan bunyi ayam jantan itu setiap pagi jadi sebab untuk menyaman.

Biarpun begitu, Maurice disaman oleh sepasang suami isteri kerana rimas dengan bunyi ayam itu mengokok setiap pagi.

Maurice si ayam jantan.
Maurice si ayam jantan.

Alahai tak memasal dengan ayam pun nak main saman menyaman ya?

Bagaimanapun tindakan itu telah menimbulkan kemarahan pemilik haiwan di kampung itu dan mereka tekad berkumpul di luar mahkamah untuk memberi sokongan kepada pemilik ayam berkenaan, Corrine Fesseau.

Dengan ayam pun tak puas hati?

Corrine turut menepis tuduhan yang dilemparkan pasangan suami isteri itu dan menegaskan Maurice hanya bertindak sama seperti ayam jantan lain.

Maurice menjadi popular dalam kalangan penduduk setempat.
Maurice menjadi popular dalam kalangan penduduk setempat.

Menerusi sebuah laporan, pasangan suami isteri yang mengfailkan saman itu pada asalnya memilih perkampungan itu sebagai tempat tinggal mereka kerana sukakan ketenangannya.

Namun pada 2017, pasangan itu dan mula tidak berpuas hati dengan ayam jantan milik Corrine yang sudah 35 tahun tinggal di perkampungan itu.

Permintaan tidak masuk akal.

Bagi Corrine dan penduduk setempat agak tidak masuk akal untuk meminta ayam jantan agar tidak berkokok pada waktu pagi sedangkan itu adalah sifat semula jadinya.

Corrine masih menunggu keputusan kes ini yang masih berlangsung di mahkamah sehingga September tahun ini.

Corrine dan Maurice.
Corrine dan Maurice.

Aneh-aneh ya? Kalau tidak mahu diganggu dengan bunyi haiwan ayam berkokok di pagi hari janganlah berumah di perkampungan.

Sumber: BBC News

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post