SubhanAllah! Kepay4han 43 Tahun Kumpul Duit Mahu Tunaikan Haji Terbayar, Jemaah Haji MeninggaI Di Tanah Suci Dalam IhramSubahanAllah…Allahuakhbar!!

Antara impian sesetangah orang islam ialah meninggaI di tanah suci. Betapa beruntungnya mereka yang dijemput pencipta di tahan suci di mana kita berada lebih ‘dekat’ dengan Rasulullah.

Baru-baru ini, gambar seorang warga Jemaah Haji yang berasal dari Pakistan yang telah tersebar di social media dikatakan sedang terbaring. Namun, yang sebenarnya, jemaah ini bukannya terbaring atau berehat tetapi beliau sudah pun meninggaI dunia di Tanah H4ram di dalam Ihram!!!

Allahuakbar! Cerita jemaah haji pakistan ini sangat menarik dan boleh di jadikan tauladan…

Untuk pengetahuan umum, beliau telah menyimpan duit untuk menunaikan haji selama 43 tahun!!! 43 tahun bukan lah satu masa yang pendek yaa. Kalau kitalah pasti dah putus asa menunggu tetapi jemaah ini tidak pernah berputus asa menunggu selama 43 tahun untuk menunaikan Haji.

Apa yang menariknya beliau telah menjual tanahnya di Pakistan untuk menunaikan Haji!!! Cerita ini terb0ngkar apabila jemaah ini tidak mempunyai duit yang cukup menunaikan Haji. Beliau mempunyai tanah di tempat tinggalnya dan kemudian dijual kepada rakannya dan beliau berkerja mengusahakan tanah tersebut untuk menyimpan duit untuk haji beliau.

“Selesai menunaikan Haji, beliau terbaring ‘rehat’ dan r0hnya pergi menemui penciptaNYA…”

Walaupun masa sudah berlalu dan perjuangan selama 43 tahun dalam hidup beliau, jemaah bertuah ini akhirnya mempunyai simpanan yang cukup untuk menunaikan Haji.. Dan akhirnya setelah selesai menunaikan Haji, beliau terbaring rehat dan r0hnya pergi meninggalkan dunia untuk kembali kepada penciptaNya.

Alhamdulillah kem4tian yang di tunggu tunggu ini adalah permintaannya sendiri yang iaitu mahu meninggal dunia di dalam Ihram.

Semoga Allah SWT meletakkan beliau setinggi tinggi darjat di dalam Syurga kelak. Ya Allah supaya kelak aku juga mati di dalam Ihramku sendiri.

Kredit : Afiz Ayub

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN H0AX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETlR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat…

> HARMAGIDUN<

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post