Persiapan Wajib,Cara Sya1tan Sesaatkan Anak Adam Ketika Sakaaratul MauutKemaatian akan menghadang setiap manusia. Proses tercaabutnya nyaawa manusia akan diawali dengan detik-detik menegangkan lagi menyaakitkan. Peristiwa ini dikenal sebagai sakaraatul maaut.berikut adalah 7 cara iiblis menggooda dan menggangu ummat islam saat menghadapi sakaarotul maaut

1. Iblis yang datang pada golongan pertama ini menggooda manusia yang pada saat hidupnya sangat raakus dan tamaak, maka iiblis itu akan menyerupai emas perak, berlian dan macam-macam perhiasan, tapi kadang-kadang pula berupa makanan dan minuman yang lazat dan bila manusia itu maati dalam keadaan setelah godaan ini, iaitu lalai, lupa kepada Allah SWT maka maati dalam keadaan ini adalah maati dalam keadaan faasik dan munaafik, neraakalah tempatnya.

2. Pada golongan kedua ini, iiblis akan merubah dirinya menjadi binatang yang ditakuti orang yang akan digoodanya, dan apabila orang yang sakaaratul maaut itu memandang binatang tersebut maka diapun akan meraung dan melompat kerana takut, seketika itu juga putuslah ruh dari badannya. Maka maati dalam keadaan ini adalah maati dalam keadaan faasik dan munaafik, neraakalah tempatnya.

3. Golongan ini iiblis akan menyerupai seperti binatang yang menjadi kesukaan orang yang sedang saakaratul maaut, kalau orang yang akan maati itu menyukai burung maka iiblis akan menyerupai burung dan apabila tangan orang yang akan maati itu meraba kepada binatang tersebut dan kemudian ia meniinggal, maka ia maati dalam keadaan lalai dan lupa kepada Allah, neraakalah tempatnya.

4. Manusia yang maati dalam golongan keempat ini, iiblis akan datang pada rupa orang yang paling dibenciinya, maka orang yang akan sakaaratul maaut itu akan timbul rasa kebenciiannya kepada orang yang dilihatnya itu dan berusaha membunohnya, maka ia akan lalaai dan lupa kepada Allah, dan neraakalah tempatnya .

5. Pada golongan kelima ini iiblis akan datang menyerupai orang terdekatnya, misalnya orang tuanya yang membawakan makanan dan minuman. Orang yang sedang sakaaratul maaut itu kebetulan dalam keadaan haus dan lapar, lalu ia pun mengambil makanan dan minuman yang dibawa orang tuanya itu yang tak lain adalah jelmaan iiblis, dengan rayuannya iiblis berkata: wahai anaku, inilah makanan dan minuman yang kami bawakan untukmu ambillah bekal ini dan berjanjilah engkau akan mengikuti kami dengan menyembah tuhan yang kami sembah, supaya kita tidak berceraai beraai sekarang marilah kita menuju syurga. Dan diapun mengikuti rayuan iiblis tersebut tanpa berfikir lagi dan jika pada masa itu ia maati, maka maatilah ia dalam keadaan kapir. Dan kekallah ia di dalam neraaka.

6. Pada golongan keenam ini iiblis akan menyerupai seorang ulama yang dikagumi kemudian ia berkata: wahai muridku lamalah sudah kami menunggumu rupanya kamu sedang sakit di sini. Oleh sebab itu kami bawakan padamu ubat dan tabib. Lalu diminumlah ubat itu oleh orang yang dalam sakaaratul maaut tersebut dan hilanglah rasa sakitnya. Selepas itu iiblis berkata: Tunggu, sebentar lagi dinding dan tirai akan terbuka untukmu. Dan ketika tirai dibuka maka terlihatlah suatu benda yang sangat besar, seolah-olah lebih besar dari langit dan bumi dan berkatalah iiblis, itulah Dzat Allah yang patut kita sembah. Dan berkatalah orang itu, wahai guruku, bukankah ini benda yang sangat besar, tapi benda ini mempunyai enam sudut, iaitu kiri dan kanannya. Serta depan dan belakang. Sekarang apakah benda ini yang patut aku sembah? Dalam keraguan dan kekaguman itu maka datanglah malaikat maaut mencabut nyawanya, maka maatilah orang itu dalam keadaan kapir. Dan ia akan kekal di dalam neraaka.

7. Rombongan iiblis yang ketujuh ini terdiri dari 72 barisan. Hal ini sesuai dengan hadith Rasulullah bahawa umat beliau akan terbahagi menjadi 73 golongan. Dan hanya satu golongan saja yang diterima Allah, dan 72 nya tidak diterima Allah. Maka iiblis dengan 72 barisannya ini akan mengganggu dengan pelbagai cara.

Oleh kerana itu hendaklah kita mengajarkan orang yang akan meninggaal dengan kalimat “LAA ILA HA ILLALLAH” demi menyelamatkan orang yang kita sayangi menghadapi sakaraatul maaut agar terhindar dari gangguan iiblis.

Hal ini sesuai dengan hadits, “Ajarkan olehmu (orang yang masih hidup) kepada orang yang hampir meniinggal, laa ilaaha illa Allah.”
Demikianlah kumpulan iiblis yang akan mengganggu manusia ketika sakaaratul maaut, dan ingatlah iiblis hanya boleh mengganggu orang yang lemah imannya, maka bertawakallah kepada Allah dengan sebenar-benar takwa.

Sebagaimana firman Allah:

“Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu mengikuti langkah syaaitan. Sesungguhnya syaaitan itu musoh yang nyata bagimu.” (Qs. Al-Baqarah 2: 208).

Kesimpulannya,kita kena berhati-hati dengan apa jua tinda kan yang kita buat,Jangan mudah terpe daya dengan ‘godaaan syaaiiitan’.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa untuk like dan share ya,terima kasih,semoga kita dapat manfaat bacaan.

Sumber:harmagidun

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post